Digitale Transformatie

De weg naar een succesvolle ERP implementatie

news item photo

Succes of mislukking, een dunne lijn

Een ERP systeem is voor bedrijven wat de turbo voor uw auto is. Een goedwerkende turbo laat uw auto accelereren. Maar… wanneer de turbo hapert of uitvalt, verliest u snelheid en volgt een dure reparatie.

Elke onderneming die een nieuw ERP systeem implementeert, hoopt dat de implementatie ervan vlot verloopt. De onderneming verwacht dat de ERP software de gewenste toegevoegde waarde levert en dat de beloofde functionaliteiten opgeleverd worden.

Jammer genoeg lopen in de praktijk veel bedrijven aan tegen een te lange implementatie. Deze valt dan veel duurder uit dan voorzien. Daarenboven lost het ERP systeem vaak de verwachtingen niet in omdat de ERP software de bedrijfsvoering onvoldoende ondersteunt.

Een onderneming kan een dergelijk horrorscenario vermijden. Zij die eerst doordacht voorbereidend huiswerk maken vooraleer met de ERP implementatie van start te gaan, vergroten de kans op een succesvolle ERP implementatie aanzienlijk. Een ERP implementatie is geen technische, maar wel een bedrijfsmatige transformatie. Erkennen dat de “business” centraal staat is een eerste stap richting een succesvolle ERP implementatie. 

De business staat centraal

De zoektocht naar een gepaste ERP software begint met de bepaling van een duidelijke strategie en visie. Als u de richting en bestemming van uw bedrijf voor de komende jaren vastlegt, kunt u uw ERP systeem hierop afstemmen. De ERP software dient de strategie ten volle te ondersteunen.

Eenmaal de bestemming van uw onderneming duidelijk is, volgt de vertaling naar de manier waarop. Welke bedrijfsprocessen heeft uw onderneming nodig om deze strategie uit te voeren? Hoe moeten deze processen eruitzien? Met andere woorden, de strategie moet vertaald worden naar passende bedrijfsprocessen. Want… verschillende businessmodellen vereisen andere bedrijfsprocessen.

Eenmaal de strategie helder is en de bedrijfsprocessen in functie van deze strategie uitgetekend zijn, is het tijd om de vereiste functionaliteiten vast te leggen. Een duidelijk beeld van de “need-to-haves” en “nice-to-haves” helpt u om de gepaste ERP-software te kiezen op maat van uw onderneming. 

Begeleiding bij het voorbereidende huiswerk

De talrijke gefaalde ERP implementaties tonen aan dat een juiste en grondige voorbereiding van een ERP implementatie essentieel is. Door uw huiswerk vooraf te doen, verhoogt u drastisch de kansen op een succesvolle ERP-implementatie.

Heeft u de juiste kennis, inzicht of ervaring voor deze voorbereidende fase niet in huis, dan kunnen wij u zeker helpen. Met een gestructureerde aanpak en bakken ervaring begeleiden wij uw onderneming naar een succesvolle ERP implementatie.

Benieuwd naar onze aanpak? Dan komen we graag eens langs. Stuur een e-mail naar info@horsum.be of bel ons op +32 9 378 38 28 voor meer informatie.

Dennis Houthoofd - 8 december 2016

share: