ERP & digitale selectie

Is een ERP systeem nog nuttig?

news item photo

Een bedrijf op zoek naar een nieuw ERP systeem moet zich vooraf duidelijk afvragen wat ze van het nieuwe ERP systeem verwacht en wat ze ermee wil realiseren. Beoogt het bedrijf incrementele efficiëntieverbeteringen, of wil het eerder een digitale transformatiereis starten?

Wat is het verschil?

Het antwoord op deze vraag heeft verregaande gevolgen op de zoektocht naar een nieuw ERP systeem. Bij een “loutere” ERP implementatie focussen bedrijven zich vooral op de automatisering van processen om zo de efficiëntie te verhogen.

Bij een digitale transformatie daarentegen zijn bedrijven er vooral op uit om het huidige bedrijfsmodel disruptief te hervormen. Dit doet men door nieuwe technologieën aan te wenden. Bedrijven maken binnen digitale transformaties gebruik van innovatieve technologieën om betere producten of diensten aan de klant aan te bieden. 

Kortom, bij ERP implementaties streven bedrijven naar optimalisatie van het huidige bedrijfsmodel, terwijl bij digitale transformaties vaak het bedrijfsmodel volledig herzien wordt.

Digitale transformatie – het nieuwe buzzwoord

Vandaag wordt het buzzwoord “digitale transformatie” in zowat elke studie, reclamespot, presentatie, artikel ... voorgesteld als dé toekomstgerichte oplossing. Maar waarom precies?

Enerzijds is de aandacht voor “digitale transformatie” er omdat bedrijven reeds de impact van digitalisering voelen (bijvoorbeeld: reisagentschappen, banken, …). Voor deze bedrijven is instappen op de digitale transformatietrein vaak een noodzakelijke overlevingsstrategie.

Anderzijds zijn er bedrijven die de mogelijkheden en kansen van het digitale gebruiken om voorsprong te nemen op hun concurrenten. Voor hen is een digitale transformatie eerder een strategie en manier om efficiënter, klantgerichter en uiteindelijk winstgevender te worden.

Wat is het nut nog van ERP systemen?

ERP systemen zijn de ruggengraat van een digitale transformatie. Digitale transformaties brengen een aantal vernieuwende technologieën met zich mee: cloud-based applicaties, mobiele applicaties, business intelligence tools, Customer Relationship Management (CRM) tools, Human Capital Management (HCM), Internet of Things (IoT) toepassingen, …

Een nieuw ERP systeem kan het centrale IT systeem zijn waaraan de nieuwste technologieën gekoppeld worden. Dergelijke hybride oplossing zorgt ervoor dat bedrijven ten volle voordeel kunnen halen uit innovatieve technologieën. Tegelijkertijd ondersteunt een ERP systeem ook de verdere optimalisatie van hun organisatie. 

Maar… om zo’n grondige integratie van IT systemen te doen slagen, moeten bedrijven vooraf hun end-to-end bedrijfsprocessen visualiseren. Een holistische blik op de eigen organisatie zorgt voor een klare kijk op hoe de geïntegreerde IT systemen met elkaar moeten interacteren binnen de organisatie.

Samengevat: bedrijven die denken aan de implementatie van een nieuw ERP systeem of aan een digitale transformatie moeten duidelijk identificeren hoe het ERP systeem zal samenwerken met de innovatieve technologieën van een digitale transformatie. Zo kiezen bedrijven doordacht voor de beste oplossing.  

Hoe hieraan beginnen?

Wenst u ook om een nieuw ERP systeem in te zetten om de opportuniteiten van een digitale transformatie te grijpen? Dan komen we graag langs! Mail ons op info@horsum.be of bel ons op +32 9 378 38 28 voor meer informatie.

Cédric Verfaillie - 22 mei 2017

share: