ERP & digitale selectie

Één ERP-pakket of een geïntegreerd systeem, hetzelfde of toch niet helemaal?

news item photo

Tijdens de zoektocht naar een nieuw ERP-systeem hebt u wellicht al vaak gehoord dat het beter is om al uw processen in één systeem onder te brengen. Hierdoor zijn alle gegevens in hetzelfde systeem beschikbaar en wordt dubbele invoer vermeden. Dit klopt in sommige gevallen, maar toch is dit niet voor elk type bedrijf de beste aanpak.
 

Een ERP-pakket, alles in één systeem

Indien u de keuze maakt voor één van de gekende ERP-pakketten, dan is het de bedoeling om de aanwezige modules in dat ERP-pakket zoveel mogelijk te benutten. Deze pakketten zijn robuust en sectoronafhankelijk gebouwd.

Ze zijn met andere woorden gemaakt om een oplossing te bieden voor een zo groot mogelijk aandeel van de markt. De verantwoordelijkheid om sectorspecifieke oplossingen of kennis te voorzien, wordt in de handen van de verschillende IT-leveranciers gelegd. Door middel van add-ons, expertise of maatwerk van de IT-leverancier is het mogelijk om uw pakket meer specifiek te maken voor uw sector of uw bedrijf.  U kiest met andere woorden voor een pakket met heel veel functionaliteiten en mogelijkheden, maar de kracht van deze systemen schuilt voornamelijk in de configuratie. Dit benadrukt het belang om niet enkel voor het gepaste ERP-systeem te kiezen, maar ook voor de gepaste leverancier.

Een geïntegreerd best of breed systeem

Aan de andere kant kan het, afhankelijk van het type en de sector van uw bedrijf, ook interessant zijn om voor een “best of breed” systeem te kiezen. Dit zijn systemen die specifiek gebouwd zijn voor een bepaalde sector in de markt. De IT-leveranciers van best of breed systemen hebben meestal reeds een jarenlange ervaring met implementaties voor soortgelijke bedrijven als uw bedrijf. Hierdoor hebben ze de processen binnen hun systeem kunnen afstemmen op de processen van bedrijven in uw sector. Daarnaast voorzien ze vaak al een aantal integraties met applicaties of platformen die specifiek gebruikt worden in uw sector (bv. keuringsplatform, integratie met groothandels, …).

Mede door de steeds groter wordende evolutie naar de cloud, kunnen deze systemen steeds makkelijker koppelen met andere software. Zo voorzien best of breed systemen tegenwoordig al vaak een aantal standaardintegraties met boekhoudpakketten. Hierdoor worden de facturen bijvoorbeeld meteen gesynchroniseerd naar het boekhoudpakket. Op die manier spreken we nog steeds van een geïntegreerd systeem, maar met de voordelen van voorgedefinieerde, sectorspecifieke processen

Conclusie

Welke keuze het beste past bij uw bedrijf, hangt af van een aantal factoren. Hoe sterk wijken de processen binnen uw bedrijf of sector af van de “normale” gang van zaken? Groeit u met uw bedrijf zeer sterk of blijft u eerder stabiel?

Horsum helpt u deze vragen te beantwoorden en begeleidt u op onafhankelijke wijze in de optimalisatie van uw processen en in uw keuze van een nieuw systeem. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.


Jonathan Vande Putte - 13 oktober 2022

share: