ERP & digitale selectie

SAP Business One en S/4HANA, de verschillen

news item photo

Het SAP-landschap omvat een groot gamma aan producten, waaronder de drie ERP-systemen SAP S/4HANA, SAP Business ByDesign en SAP Business One.

Het is voor bedrijven vaak onduidelijk welke van deze pakketten het best aansluit bij hun processen en manier van werken.

 

Dit artikel geeft u, analoog aan het artikel over Microsoft Dynamics, een helder overzicht van de gelijkenissen en verschillen tussen twee van hen: SAP S/4HANA en SAP Business One. Deze 2 ERP-systemen worden op de volgende vier vlakken met elkaar vergeleken:

  • De doelgroep
  • De functionaliteiten
  • Het applicatielandschap
  • De implementatie (kostprijs, doorlooptijd)

Doelgroep

SAP Business One is geschikt voor kleine tot middelgrote ondernemingen (1-250 medewerkers) die reeds met een ERP-systeem werken of de overstap naar een ERP-systeem willen maken. Business One beschikt over een breed gamma van sectoronafhankelijke standaardfunctionaliteiten, waardoor ze geschikt is voor ondernemingen met activiteiten van beperkte complexiteit.

SAP S/4HANA is geschikt voor grote tot zeer grote ondernemingen (200-1000+ medewerkers) die de behoefte hebben om meer uitgebreide en complexe processen te kunnen inrichten. Deze ondernemingen hebben nood aan meer en specifiekere functionaliteiten, die mogelijks sectorafhankelijk zijn.

Functionaliteiten

De verschillen tussen SAP Business One en SAP S/4HANA liggen niet zozeer in de aanwezige modules (bv. Operations, Finance, …) maar eerder in de breedte en de diepgang van de functionaliteit van deze modules. Voor bedrijven met meer complexe processen of bedrijven met internationale vestigingen zal de Business One standaardfunctionaliteit niet volstaan. Om dit tekort op te vangen, bieden add-ons of maatwerk een mogelijke oplossing.

Een belangrijk gegeven over SAP Business One is dat het ERP-pakket oorspronkelijk niet door SAP zelf gebouwd werd, maar als volledige oplossing werd overgekocht in 2002. SAP kreeg in het verleden al snel de naam om een zeer complex en log systeem te zijn. SAP Business One is op een totaal andere manier opgebouwd in vergelijking met SAP S/4HANA. Dit gegeven zorgt er voor, samen met de minder diepgaande functionaliteiten, dat het systeem eenvoudiger is in gebruik.

Bij SAP S/4HANA daarentegen, zijn deze processen vaak verder in te richten in het systeem. De werking sluit hierdoor nauw aan met uw specifieke noden en activiteiten. U kan indien nodig - zoals bij SAP Business One - de functionaliteiten verder uitbreiden door één van de core SAP add-ons, add-ons van onafhankelijke softwarebedrijven of via maatwerk.

Applicatielandschap

Verschillen

Dat de functionaliteiten en uitbreidingsmogelijkheden van beide systemen verschillend zijn, heeft een invloed op het applicatielandschap – of geheel van IT-toepassingen - van uw onderneming.

Binnen SAP Business One zitten zoals vermeld alle basisfunctionaliteiten vervat. Deze functionaliteiten kunnen via integreerbare add-ons uitgebreid worden, indien uw onderneming hier nood aan heeft.

Hoewel u de basisversie van SAP S/4HANA ook verder kan uitbreiden, zijn de functionaliteiten die het pakket als basis voorziet hier veel diepgaander. Deze functionaliteiten zijn voor de meeste grote bedrijven reeds voldoende, wat de nood aan een verdere uitbreiding van het applicatielandschap vermindert.

Indien uw onderneming hier toch nood aan heeft, zijn er voor SAP S/4HANA meer standaardintegraties beschikbaar binnen het SAP-platform. Voorbeelden zijn SAP Intelligent Robotic Process Automation (RPA) en SAP Internet of Things (IoT). Hierdoor kan u repetitieve processen verder automatiseren (RPA) of machines via het ERP-systeem opvolgen aan de hand van sensoren. Dit stelt u onder andere in staat om preventief onderhoud in te plannen of zelfs defecten te voorspellen (IoT).

Een belangrijke kanttekening is wel dat de publieke cloudversie van SAP S/4HANA slechts beperkt aanpasbaar is doordat het datamodel van dit pakket niet gewijzigd kan worden. Bij de keuze voor de publieke cloudversie worden bedrijven geacht, mede door de zeer brede set aan basisfunctionaliteiten, zonder veel afwijking van de standaard aan de slag te gaan. Is de ERP-oplossing echter geïnstalleerd op een server of private cloud, beschikt u over meer uitbreidingsmogelijkheden.

Gelijkenissen

Aangezien beide systemen onderdeel uitmaken van SAP, hebben ze ook gelijkenissen wat het applicatielandschap betreft:

  • Keuze tussen cloud of on-premises
  • App store met add-on applicaties
  • Embedded analytics & BI
  • Mobiele applicatie voor smartphone of tablet

Bepaalde gelijkenissen, zoals de embedded analyics & BI, zijn te wijten aan het gegeven dat SAP Business One op dezelfde databasetechnologie dan SAP S/4HANA draait (namelijk SAP HANA).

Implementatie

Het staat vast dat SAP S/4HANA over uitgebreidere functionaliteiten beschikt dan SAP Business One. Niettegenstaande is het niet altijd het beste pakket voor uw bedrijf. Afhankelijk van de complexiteit of grootorde van uw bedrijf voldoet SAP Business One aan uw eisen voor een (nieuw) ERP-pakket. Daarnaast liggen zowel de doorlooptijd van de implementatie, de implementatiekost als de licentiekost een stuk hoger voor SAP S/4HANA.

 

Uiteraard zijn er verschillende factoren die de keuze voor uw ERP-pakket beïnvloeden. Het aanbod is mogelijks overweldigend en biedt naast de besproken SAP-systemen ook nog veel andere IT-oplossingen aan. horsum ondersteunt u in uw zoektocht naar het gepaste systeem, geheel onafhankelijk van eender welk pakket. Contacteer ons vrijblijvend voor een verhelderend gesprek.

 

Jonathan Vande Putte - 04 november 2021

share: