Nieuws

Ik ga op reis en ik neem mee… sportschoenen en een zelfrijdende auto.

news item photo

Het is kalm op de weg, de thermometer gaat de lucht in en collega’s vertrekken op vakantie. Dat kan maar één iets betekenen: het is zomervakantie. Naar jaarlijkse gewoonte geeft horsum ook deze zomer graag twee boeken mee die niet mogen ontbreken in uw bagage.

Terwijl we vorige zomer de geschiedenis en toekomst van deze aardbol bestudeerden (Life 3.0 & Homo Sapiens) kijken we deze zomer naar twee iconische figuren die op deze aardbol rondrennen en rijden. Namelijk Elon Musk met zijn veelbesproken en baanbrekende Tesla en Phil Knight, medeoprichter van het mogelijks nog legendarische Nike. En laten we hier al meteen meegeven: het is “Ni-Key” en niet “Ni-Ke”.

SHOE DOG: A MEMOIR BY THE CREATOR OF NIKE – PHIL KNIGHT (2016)

Tegenwoordig ligt de lat voor een goede biografie erg hoog. Niet alleen Steve Jobs, maar ook Jack Ma, Jeff Bezos, Ed Catmull, Richard Branson, … hebben biografieën in de winkelrekken liggen. Toch slaagt Phil Knight er, mogelijks mede dankzij zijn Nike’s, met gemak in om over die lat heen te springen: Shoe Dog is wellicht een van de beste biografieën die ik heb gelezen.

Eindelijk krijgen we een unieke kijk in de eerste dagen van een bedrijf dat later zou uitgroeien tot een van de bekendste succesverhalen ter wereld. Hoewel velen hun biografie gebruiken om hun verwezenlijkingen te bewieroken, is dit in Shoedog absoluut niet het geval. Het boek is nederig en bewust geschreven. Ondanks dat het boek begint over Phil die als 24-jarige na een wereldreis beslist om een importbedrijf te starten, is het boek allesbehalve een cliché- American-Dream verhaal. Shoe Dog is een inspirerend, leerrijk en vooral verrassend verhaal over de eerste dagen van het sneakerbedrijf.

Iedereen kent de Swoosh van Nike, dat ondertussen meer dan 30miljard omzet jaarlijks haalt. Maar weinigen kennen het verhaal van hoe het bedrijf tot stand is gekomen. Niet alleen leren we dat Nike bijna de naam Blue Ribbon had gekregen, ook krijgen we een blik achter de schermen, in de gedachten en lessen die Phil Knight zelf geleerd heeft.

Kortom, voor zowel lopers als niet-lopers geeft Shoedog een unieke kijk in een van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven en zijn oprichter.

ELON MUSK - HOE DE TOPMAN VAN SPACEX EN TESLA ONZE TOEKOMST VORMGEEFT - ASHLEE VANCE (2016)

Van iconische sportschoenen schakelen we een versnelling hoger naar de elektrische wagens van Elon Musk. Indien u de Zuid-Amerikaanse, Canadese en Amerikaanse ondernemer niet kent van Tesla of SpaceX heeft u zeker al van hem gehoord als medeoprichter van Neuralink, oprichter van de Boring Company of medeoprichter van OpenAI en PayPal.

Hij is niet alleen de 58ste rijkste persoon ter wereld, Elon weet hoe hij in het nieuws moet komen. Is het niet door een duikboot te bouwen voor de in 2018 vastgeraakte voetbalploeg in Thailand te redden, vlammenwerpers te verkopen, de Tesla die de ruimte werd ingeschoten op de tonen van Space Oddity of zijn plannen om tunnels te graven waarmee het volledige mobiliteitsprobleem is opgelost, dan is het wel voor zijn bedrijven die één voor één de wereld zouden veranderen. Het moet dan ook niet verbazen dat het razend interessant is om de biografie te lezen over een man die ervan overtuigd is dat hij ons naar Mars zal krijgen.

Het is merkbaar dat de biografie geschreven is door een bijna zo grote fan van Elon Musk als de oprichter zelf, maar dit neemt niet weg dat het een aanrader is om dit boek vast te grijpen en u 400 pagina’s lang te laten meeslepen door de ideeën en gedachten van the Iron Man.

Met deze twee boeken in uw reiskoffer garandeert horsum u een leerrijke en inspirerende zomer. En vrees niet, de boeken zijn ook in e-reader formaat verkrijgbaar, zodat u nog wat extra souvenirs in uw valies krijgt.

Meer leesmateriaal nodig of benieuwd naar de boeken die we vorig jaar voorstelden? Neem hier snel een kijkje!

Graag wensen wij van bij horsum u veel leesplezier en een prettige zomervakantie toe!

Stan Jeanty  01-07-2019

share: