Nieuws

Op bezoek in Silicon Valley: het mekka van de hoogtechnologie

news item photo

Eind maart trok ik in het kader van de opleiding Executive Master Class “Creating Business Value with Big Data” aan de Vlerick Business School naar Silicon Valley, het mekka van de hoogtechnologie in de Amerikaanse staat Californïe. 
De verwachtingen om inspiratie op te doen waren alvast hooggespannen!

Inspirerende bedrijfsbezoeken

Op het programma stond een mooi aantal bedrijfsbezoeken: IBM, Hewlett Packard, Cloudera, Datameer, Netflix en Getblueshift. Een gebalanceerde mix tussen groot en klein, tussen recente start-ups en gevestigde waarden met jarenlange ervaring. De revolutionaire – en vaak disruptieve – technologieën van elk gastbedrijf vormden de gemeenschappelijke factor. 

Inspirerende bedrijfsculturen

Silicon Valley is een magneet van internationaal talent. Ook veel Belgen wonen en werken er intussen. Dat mochten we ervaren bij Netflix en Getblueshift. Het was enorm interessant om hun verhalen en standpunten – doorspekt met Belgische nuchterheid en underdog mentaliteit- over de “Silicon Valley cultuur” te horen.

Het was opvallend dat alle bezochte bedrijven veel aandacht besteden aan het behoud en aanwakkering van die innovatieve “start-up” cultuur. Dit uit zich op verschillende vlakken: materieel zoals ultragezellige kantoorinrichtingen, sublieme catering en fancy dresscodes: wearables, hippe brillen en sneakers. Maar dit uit zich ook in - naar Belgische normen - onvoorstelbare arbeidsvoorwaarden: geen verlofregeling. Iedereen neemt er veelal zoveel vrijaf als hij of zij wil, zolang er maar “opgeleverd” wordt… In ieder geval willen de bedrijven in Silicon Valley de creativiteit, flexibiliteit en vrijheid van hun medewerkers niet op één of andere manier gaan beperken.

Verder bleek ook dat de eerder gevestigde ondernemingen zoals IBM en Hewlett Packard aanzienlijk meer inspanningen moeten leveren om deze cultuur te handhaven en zelf terug aan te moedigen. Hun rijkere geschiedenis, hun omvang, stardere structuren en interne procedures spelen hierin zeker een belangrijke rol. De snelgroeiende Netflix’en van deze wereld daarentegen dragen minder “verleden” met zich mee en zijn alleen hierdoor al veel wendbaarder en flexibeler. Hopelijk kunnen zij deze innovatieve cultuur verder behouden.

Inspirerende veranderingen

Na de vele bedrijfsbezoeken concludeer ik dat één ding zeker is: de technologie zal onze manier van leven en werken op korte termijn grondig veranderen. Wat er precies zal veranderen is nog onduidelijk, maar Silicon Valley ligt aan de basis van deze veranderingen. De regio vormt het hart van disruptieve innovatie... het hangt er in de lucht. Het wordt er in- en uitgeademd.

Eens terug in België blijven de indrukken van Silicon Valley nazinderen. Zeker is dat de nieuwe technologieën uit Silicon Valley onze manier van ondernemen, werken en leven grondig zullen veranderen. Nu is het aan ons en onze bedrijven om hierop voor te bereiden en een cultuur te creëren waardoor we kunnen bijdragen aan deze veranderingen.

Dennis Houthoofd - 19 april 2016

share: