Nieuws

Het zand in de motor van de roaring twenties

news item photo

De eerste jaarhelft van 2021 was het consumenten- en ondernemersvertrouwen hoog. Her en der werd gewag gemaakt van een heuse ‘revival van de roaring twenties’. Post Covid zouden mensen weer willen samenkomen, beleven, genieten en consumeren. De eventsector krabbelde recht na een diep dal, horeca herleefde en ondernemers konden weer volop ondernemen.
 

De rente bleef laag en er werd volop geïnvesteerd, zowel in de echte als in de virtuele wereld. Geen investering was gek genoeg want de aandelen- en andere markten braken dag na dag records. De S&P500 steeg meer dan 1000 punten in 2021. Zelfs een geblokkeerd schip in het Suezkanaal en de gestegen containerprijzen konden de pret niet drukken.

Het zand in de motor

Het gevaar loert echter altijd om de hoek. Supplychain shocks zoals die in het Suezkanaal waren slechts een voorbode voor een periode van (voor uw 30-jarige auteur) ongeziene inflatie.


Bron: https://www.inflation.eu/en/inflation-rates/europe/historic-inflation/hicp-inflation-europe.aspx

Oorlog en een aantal macropolitieke beslissingen maakten voedsel, grondstoffen en energie ineens een pak duurder. Deze hogere prijzen betekenen dat gezinnen spaarzaam moeten omgaan met hun centen wat resulteert in minder uitgaven. Bedrijven zien hun geïndexeerde loonkosten met 10-11% stijgen (zonder hiervoor één medewerker extra te krijgen, iets wat de economie vanaf januari nog een extra duwtje dreigt te geven). Tot slot moeten centrale banken ook de rente verhogen om de inflatie te bestrijden en te vermijden dat we in een inflatoire spiraal terechtkomen. Het wordt dus duurder om geld te lenen en te investeren.

Het is een perfecte storm voor een recessie (en een depressie) in onze economie. Sinds deze zomer is dit wantrouwen al voelbaar op de aandelenmarkt. De S&P500 schommelt opnieuw rond de koers van eind 2020. Economen Geert Janssens en Philippe Gijsels, chief strategy officer BNP Paribas Fortis, voorspellen dat we Q1/Q2 van 2023 ook nog in woelig water zullen doorbrengen.

Wat brengt de toekomst?

Toch zien zij een aantal lichtpunten voor de economie en voor u als ondernemer:

  • De energie-intensiteit van de Europese economie (per eenheid bbp) is de voorbije 50 jaar gehalveerd.
  • De gasprijs, bron van veel onzekerheid deze zomer, is ondertussen gezakt tot een derde van haar ‘all time high’.
  • De olieprijs is hoog, maar gecorrigeerd voor inflatie nog steeds een pak minder hoog dan eind de jaren 70 of zelfs recenter, in 2007.
  • De druk op de wereldwijde toevoerketting, gemeten door de Global Supply Chain Pressure Index van de Federal reserve bank of New York, daalt in 2022 bijna voortdurend.
  • De Europese centrale bank voorspelt voor 2023 een daling van de inflatie en verwacht zelfs dat deze vanaf 2024 opnieuw rond de 2% schommelt.

Wat betekent dit voor u als consument/ondernemer?

  • Meer bedrijven bouwen maximale efficiëntie af in tijden van onzekerheid (just-in-case vervangt just-in-time)
  • 2023 luidt een jaar van herstel in, tot die tijd bouwt u best wat veiligheidsmarge in bij uw ondernemingsbeslissingen.
  • Energie-intensieve bedrijven zetten nóg meer in op energiebezuiniging.
  • Per capita zijn we vandaag 2,5 keer rijker dan in de jaren 70, en macro-economisch beschouwd zal deze recessie slechts een kleine verslikking zijn in een algemeen stijgende economie.
     

Er zit met andere woorden nog wat zand in de motor van de roaring twenties, maar de motor draait en daar zorgt u als ondernemer en consument mee voor.

Benieuwd hoe u uw onderneming klaarstoomt voor de toekomst? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.


Elias Goethals - 15 december 2022

*Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van horsum’s deelname aan ‘Outlook 2023’ een event van ETION waar econoom Geert Janssens in gesprek ging met Philippe Gijsels, chief strategy officer BNP Paribas Fortis en Hannelore Raes, co-CEO bij Agristo. De opinies van de sprekers worden hierbij geparafraseerd.

share: