Power BI

De rol van een gateway voor uw Power BI rapportering

news item photo

U heeft de term mogelijks al eens horen waaien: “een gateway”. Maar wat is de rol van een gateway? En heeft uw organisatie hier nood aan?

Dit artikel legt u uit wat een gateway precies is, hoe het in z'n werk gaat en welke voor- en nadelen het gebruik ervan biedt.

 

Brug tussen de cloud en on-premise

In eenvoudige taal is een gateway een softwarecomponent die Power BI in staat stelt om veilig en naadloos verbinding te maken met “on-premise” gegevensbronnen. Met on-premise bedoelen we gegevens die op de lokale server geïnstalleerd zijn.

De gateway fungeert als een brug tussen Power BI in de cloud en de gegevensbronnen on-premise, waardoor de overdracht en verwerking van gegevens mogelijk is.

Behoud de controle over uw gegevens

De rol van een gateway in Power BI is van cruciaal belang voor organisaties die on-premise gegevensbronnen gebruiken. Zonder een gateway kan Power BI geen verbinding maken met deze bronnen, waardoor het onmogelijk is om de gegevens in Power BI rapporten en dashboards op te maken.

Daarnaast bestaan er systemen die in de cloud werken, maar toch een (virtual) gateway vereisen voor de gegevensoverdracht naar Power BI, zoals onder andere het ERP-pakket NetSuite.

Door een gateway te gebruiken, zorgt u ervoor dat de gegevens van uw organisatie veilig blijven, terwijl het de mogelijkheid biedt om de gegevens op een kritische manier te analyseren en visualiseren in Power BI.

Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een gateway is dat het uw organisatie in staat stelt controle te behouden over uw gegevens. Aangezien de gegevens on-premise worden opgeslagen, blijven ze binnen de firewall van uw organisatie, wat belangrijk is voor gegevens privacy- en nalevingsredenen.

Bovendien betekent het gebruik van een gateway dat on-premise gegevens niet naar de cloud hoeven te worden verplaatst vooraleer ze de Power BI omgeving bereiken. Dit is voordelig voor een organisatie met beperkte bandbreedte en vermijdt mogelijkse extra kosten voor de overdracht van de data. Door een gateway te gebruiken, profiteren organisaties van de voordelen van Power BI, zoals interactieve visualisaties om gegevens van verschillende bronnen te analyseren en te rapporteren.

Kent een gateway ook nadelen?

Het gebruik van een gateway heeft ook enkele nadelen. Een potentieel probleem is bijvoorbeeld dat het extra complexiteit kan introduceren in de data-architectuur van uw organisatie. Het implementeren en onderhouden van een gateway vereist extra middelen, inclusief IT-personeel en infrastructuur.

Een ander potentieel nadeel is dat het gebruik van een gateway beveiligingsrisico's kan veroorzaken. Hoewel gateways zijn ontworpen om veilig te zijn, vertegenwoordigen ze nog steeds een potentieel kwetsbaar punt in de IT-infrastructuur van uw organisatie. Het is belangrijk voor uw organisatie om robuuste beveiligingsprotocollen te implementeren, zoals multi-factor authenticatie.

Om deze risico's verder te minimaliseren, zorgt uw organisatie er best voor dat de gateway goed geconfigureerd wordt. Door regelmatig op updates te controleren, onderhoudt u de gateway ook op een goede manier. Daarnaast is het een optie om een netwerkfirewall te voorzien, hiermee wordt enkel toegang gegeven aan specifieke IP-adressen.

Best practice

Als laatste geven we een best practice mee. Indien uw organisatie beschikt over een server, is het aangeraden om de gateway daarop te installeren. Zo zorgt u ervoor dat de gateway altijd online is en dat de data in de Power BI omgeving makkelijk wordt vernieuwd. Indien uw organisatie niet beschikt over een lokale server, is het altijd mogelijk om deze op een virtuele machine of een computer te zetten die aanstaat wanneer de data vernieuwd wordt in Power BI.


Zoekt u ondersteuning bij het opzetten van uw gateway of rapportering in Power BI? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.


Emile Vandermersch - 27 april 2023

share: