Power BI

Power BI versus Excel, de verschillen voor u op een rijtje

news item photo

Hoe ziet u in één oogopslag hoe uw organisatie afgelopen kwartaal gepresteerd heeft? Mogelijks rekent u hiervoor op cijfers die in verschillende “Excellekes” zijn opgeslagen.

Maar weet u ook wat er zich in werkelijkheid verschuilt achter uw omzetcijfer?

 

Weet u welke klanten er afgelopen kwartaal minder hebben aangekocht?
Weet u welke artikels minder werden afgenomen, of waar u marge hebt verloren?

De ellenlange tabellen in Excel geven maar een beperkte versie van de waarheid mee. Wanneer u een gedetailleerde Excel-rapportering wenst op te stellen, stoot u al snel op een hogere foutmarge en stijgende mate van complexiteit en afhankelijkheid.

Hoe verkrijgt u dan wel op snelle en overzichtelijke wijze inzicht in uw cijfers? Door uw rapportering in Power BI op te zetten.

Waarom Power BI in plaats van Excel?

Excel wordt in de meeste ondernemingen voor een hele resem van activiteiten gebruikt. De ene persoon hanteert Excel om eenvoudig en snel berekeningen te maken, de andere maakt er iedere maand zijn of haar rapportering of data-analyses in op aan de hand van formules en grafieken.

Maar waar verschilt Power BI nu precies van Excel, en wat gebruikt u best om uw rapportering in op te maken? De grootste verschillen zijn in de onderstaande tabel weergegeven:

Power BI versus Excel

De kracht van Power BI

Bovenstaande tabel toont aan dat beide Microsoftproducten hun voor-en nadelen hebben. Met Excel maakt u ad hoc en eenvoudig snelle berekeningen en het stelt u in staat om dagelijks cijfers te analyseren. Maar wat met steeds terugkerende, structurele rapporten? Met Power BI stelt u éénmalig een visuele rapportering op die iedere dag refresht zodat u steeds een up-to-date beeld krijgt. Manuele berekeningen zijn hier overbodig.

Bovenstaande verschillen tonen aan dat Power BI heel wat voordelen biedt. Met Power BI verbindt u namelijk met verscheidene bedrijfsdatabronnen volgens uw gestructureerd datamodel, waarna uw rapportering zich automatisch met de meest recente en accurate data uit uw ERP-, CRM- of ander IT-systeem vernieuwt.

Daarnaast geeft Power BI de data weer aan de hand van aantrekkelijke visuals die de interpretatie van uw resultaten heel eenvoudig maken. Door uitgebreide click-through mogelijkheden raadpleegt u wat er zich achter de weergegeven cijfers verschuilt en brengt u zo de onderliggende oorzaken of opportuniteiten in kaart.

Vooraleer u over deze inzichten beschikt, dient u deze rapportering in Power BI op te zetten. In tegenstelling tot Excel, zit Power BI doorgaans minder in de vingers waardoor de opzet mogelijks wat meer tijd en studie vergt. Dit is echter een kleine prijs voor een accurate en gedetailleerde rapportering die zichzelf continu met de meest recente gegevens vernieuwt.


Bent u benieuwd naar hoe Power BI uw specifieke onderneming vooruithelpt? Of wenst u ondersteuning tijdens de opzet van uw rapportering in Power BI? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.


Justine Rousseeuw - 02 maart 2022

share: