Business advisory

Creëer financiële zuurstof door uw werkkapitaal te optimaliseren | voorraadbeheer (2/4)

news item photo

Efficiënt voorraadbeheer zorgt voor financiële zuurstof!

In ons vorig artikel vertelden we u hoe u financiële zuurstof kunt creëren door volgende belangrijke componenten van het werkkapitaal aan te pakken: voorraden & bestellingen in uitvoering, handelsvorderingen en handelsschulden. Ze vormen samen ‘de kost van aankopen die door verkoop nog niet zijn omgezet in geld’.

Het werkkapitaal kan onder meer geoptimaliseerd worden door de voorraden & bestellingen in uitvoering te doen dalen. In deze bijdrage gaan we hier verder op in.

Efficiënt voorraadbeheer is key!

Een efficiënt voorraadbeheer is voor elke onderneming zeer belangrijk, want… uw voorraad goed beheren betekent: de beloofde kwaliteit leveren, de leverdata respecteren, goedkoper aankopen, efficiënter produceren, correcte registratie van voorraadinformatie in uw IT systeem, enzovoort.

De invloed van efficiënt voorraadbeheer op het werkkapitaal laat zich zo mogelijk nog duidelijker voelen…Vanuit werkkapitaal oogpunt, is een efficiënt voorraadbeheer een voortdurende evenwichtsoefening:

  • Wordt er te krap aangekocht, stijgt de kans dat voorraadtekorten ontstaan;
  • Wordt er te ruim aangekocht, komt er te veel geld vast te zitten in voorraad

Enkele tips

Het type voorraad binnen uw onderneming is sterk verweven met uw activiteiten. Elke onderneming heeft dan ook andere types voorraad: grondstoffen, half-afgewerkte goederen, afgewerkte goederen, handelsgoederen of bestellingen in uitvoering. Maatregelen voor een efficiënt voorraadbeheer moeten daarom steeds op maat van uw onderneming zijn, op maat van uw voorraadtypes.

Hieronder delen we graag enkele tips die meteen een positieve invloed kunnen hebben op uw voorraadbeheer:

  • Stem uw order- en productieplanning zo goed mogelijk op elkaar af. Zo probeert u bijvoorbeeld pas te produceren wanneer iets besteld is of wanneer u zeker bent een bestelling te ontvangen;
  • Groepeer aankopen om gunstige aankoopcondities te verkrijgen (vb. kwantiteitskortingen of financiële kortingen);
  • Baseer uw aankopen vooral op cijfers en niet op buikgevoel. Zo vermijdt u gevoelsmatige aankopen die louter dienen als veiligheidsvoorraad;
  • Voer ingangscontroles uit om zo snel mogelijk verkeerde of niet-bruikbare goederen te identificeren;
  • Ga na of alle goederen daadwerkelijk geregistreerd zijn als voorraad in uw IT systeem, ook de goederen die in de “verloren hoeken” van uw magazijn staan;
  • Identificeer traag roterende of verouderde voorraad en probeer deze te verkopen;
  • Evalueer uw onderaannemers en ga na of niet te veel tijd verloren gaat tijdens uitbestedingen van opdrachten;
  • Analyseer uw verkoopgegevens en zorg ervoor dat u steeds voldoende voorraad hebt voor uw bestverkopende goederen, terwijl u de voorraad van andere goederen kan verlagen.
  • Evalueer uw leveranciers niet enkel op prijs, maar ook op levertermijn. Hoe langer de levertermijn, hoe hoger wellicht uw minimum voorraadniveau - wat meer werkkapitaal vereist;
  • Verminder uw voorraad niet drastisch maar pas de voorraadniveaus stapsgewijs aan om voorraadtekorten te vermijden.

Een combinatie van gerichte controles, opvolging van de juiste indicatoren (vb. voorraadrotatie), verfijning van de verkoopsvoorspelling, alsook de uitvoering van analyses op de aankoop- en verkoopdata, kan uw onderneming helpen:

  • om het voorraadbeheer efficiënt te organiseren en continue aan te sturen;
  • om opportuniteiten en/of problemen qua voorraadbeheer te identificeren.

In de volgende bijdrage vertellen we u hoe een efficiënt debiteurenbeheer eveneens kan bijdragen tot de verbetering van het werkkapitaal binnen uw onderneming.

Interesse?

Wenst u ook het werkkapitaal in uw KMO te optimaliseren? Dan komen we graag eens langs. Stuur een email naar info@horsum.be of bel ons op +32 9 378 38 28 voor meer informatie.

horsum is een erkend dienstverlener voor de KMO-portefeuille.

Cédric Verfaillie - 5 oktober 2016

share: