Business advisory

AI, IoT, RPA - Buzzwords in 2020, realiteit in 2025?

news item photo

We leven in een almaar sneller evoluerende, hypergeconnecteerde digitale wereld. Informatie is er ‘any time, any place, any device’. Vandaag wordt u al geconfronteerd met een aantal buzzwords, maar wordt dit de realiteit voor uw onderneming in 2025?  

De mogelijkheden van AI, IoT en RPA reiken namelijk steeds verder. De (bedrijfs)toepassingen die hieruit vloeien, vormen ook voor uw onderneming echte opportuniteiten.


Artificial Intelligence (AI)

Zonder erbij stil te staan, is AI geen ver-van-mijn-bed-show meer. Artificiële intelligentie heeft vandaag al een enorme invloed op ons leven. Zo is de technologie gebruikt in zoekmachines, spamfilters, huishoudelijke robots. Het zit in onze smartphone, helpt ons bij het shoppen en zelfs bij het stellen van een medische diagnose.

Het belang van AI zal binnen uw organisatie enkel maar toenemen. AI is namelijk in staat voorspelbare taken uit te voeren, zonder tussenkomst van een van uw medewerkers. Denk hierbij aan het formuleren van antwoorden op steeds terugkerende simpele vragen. Een chatbot kan bijgevolg een medewerker van de klantendienst voor een stuk vervangen.

Bovendien ziet men veel toekomst in de combinatie van computers en AI bij de interpretatie van grote hoeveelheden data. Door voortdurend enorme hoeveelheden gegevens in realtime te analyseren, is het mogelijk snel prioriteiten van klanten te begrijpen en behoeften te voorspellen. Zo creëert u inzicht in uw cijfers, stelt u betere diagnoses, haalt u meer uit bedrijfsapplicaties of kan u consumentengedrag voorspellen.

Internet of Things (IoT)

De brug tussen artificiële intelligentie en Internet of Things (IoT) is snel gemaakt. Met ‘things’ worden allerhande apparaten uit ons dagelijks leven bedoeld die met elkaar verbonden zijn door het internet, en die via de computer of smartphone gestuurd worden. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die zelf aankopen plaatst als de software vaststelt dat bepaalde ingrediënten niet langer voorradig zijn.

Het principe biedt oneindig veel mogelijkheden, maar het maakt onze bedrijven ook gevoelig voor cybercriminaliteit. De kans is reëel dat deze technologie in 2025 (in grotere mate) ingeburgerd zal zijn in uw organisatie: magazijnbeheer, machine -en wagenpark, routeplanning, plaatsonafhankelijk betalen, … ondersteund door IoT. 

Robotic Process Automation (RPA)

Een laatste veelbelovende technologie betreft Robotic Process Automation (RPA), een innovatieve softwaretechnologie die uw bedrijf toelaat om repetitieve bedrijfsprocessen te automatiseren. Doordat het ondernemingen in staat stelt eenvoudig digitaal te transformeren, wint RPA momenteel aan terrein. 

De meest gekende vorm van RPA binnen de bedrijfswereld is het binnenhalen van orders en facturen. Deze taken kan RPA volledig automatisch, op hoge snelheid en foutloos uitvoeren. Medewerkers worden niet langer belast met taken die weinig waarde toevoegen en kunnen effectiever worden ingezet.

 

Zowel AI, IoT als RPA vormen optimalisatieopportuniteiten voor uw bedrijf. Ze digitaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen verder, en verhogen de efficiëntie en effectiviteit van uw dagdagelijkse werking. 

horsum volgt voor u deze tendensen en concrete toepassingen op de voet. Wenst u meer informatie over de mogelijkheden voor uw organisatie? Aarzel dan niet contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.

 

Sofie Defraeye - 09 april 2021

share: