Nieuws

Samenwerken met horsum, een getuigenis van Aran van der Bie (Riwal)

Van mei tot augustus 2016 hielp horsum Riwal met de visualisatie en harmonisatie van Riwal’s toekomstige bedrijfsprocessen.

Riwal (www.riwal.com) is gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van hoogtewerkers, verreikers en heftrucks. Riwal is door de jaren heen uitgegroeid tot een leider op gebied van veilig en efficiënt werken op hoogte in 17 verschillende landen, en met meer dan 1.400 werknemers. Hun internationale verhuurvloot bestaat uit ongeveer 13.000 machines.

Wij stelden Aran van der Bie, Group Controller bij Riwal, enkele vragen over horsum’s project, de resultaten en de samenwerking met horsum.

Welke toegevoegde waarde bracht dit project voor Riwal?

Aran van der Bie: “Riwal gaat momenteel doorheen een transformatieproces. Om te kunnen stroomlijnen, hebben we geharmoniseerde bedrijfsprocessen nodig die het lokale ondernemerschap ten volle ondersteunen. Dit project hielp ons niet alleen om de gewenste toekomstige bedrijfsprocessen te bekomen, maar was ook een integraal onderdeel van het beoogde veranderingsmanagement.”

Wat deed Riwal beslissen om de opdracht aan horsum toe te vertrouwen?

Aran van der Bie: “horsum begreep onze wensen en gaf ons het vertrouwen dat zij de opdracht op een gealigneerde en onafhankelijke manier binnen een uitdagend tijdsbestek konden uitvoeren.”

Wat waren de gewenste resultaten en hoe leverde horsum deze?

Aran van der Bie: “Bij de start van het project hadden we twee gewenste resultaten voor ogen:

  • de documentatie van onze toekomstige geharmoniseerde bedrijfsprocessen in een standaardnotatie en;
  • de alignering van deze bedrijfsprocessen met de verschillende afdelingen en landen, resulterend in breed geaccepteerde TO BE bedrijfsprocessen.

Aan de hand van interviews met 135 collega’s en data-analyses, modelleerde horsum in nauwe samenwerking met de “business” de gewenste geharmoniseerde processen. Een validatieperiode gaf mijn collega’s de kans om de gemodelleerde bedrijfsprocessen met elkaar én met horsum te bespreken. Dit resulteerde in verdere verfijning en acceptatie van de gevisualiseerde processen.

Door de visualisaties van onze processen beschikken we nu over een uniforme taal. Dit maakt onze besprekingen efficiënter. Het laat ons toe om meteen te focussen op verbeteringen.

Bovendien was de aanzienlijke hoeveelheid kennis die horsum over onze organisatie verzamelde en de overdracht daarvan aan het key management, een gunstig bijkomend projectresultaat."

Wat is volgens u horsum’s differentiator ten opzichte van andere adviesbureaus?

Aran van der Bie: “In de eerste plaats is horsum persoonlijk en sterk betrokken. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en denken mee. Voor ons resulteerde dit zelfs in een overtreffen van wat we gevraagd en verwacht hadden. Ten tweede is horsum in staat om zich zeer snel in te werken, waarbij ze de bedrijfseigen dynamiek en relaties in acht nemen. Een derde differentiator is horsum’s flexibiliteit gedurende het project. Ze stemmen continue hun planning af op de snel veranderende projectomstandigheden en beschikbaarheden van mensen.”

Wat was volgens u het grootste projectrisico en hoe ging horsum hiermee om?

Aran van der Bie: “De belangrijkste risico’s waren timing en de capaciteit van onze mensen om de cadans van het project te kunnen volgen. horsum reduceerde deze risicio’s door op voorhand de verwachtingen goed te kaderen en te zorgen voor heldere communicatie en een strak projectmanagement.”

Hoe paste dit project binnen de uitvoering van Riwal’s bedrijfsstrategie?

Aran van der Bie: “Dit project is een belangrijke stap om Riwal naar een hoger maturiteitsniveau te tillen. horsum leverde niet enkel de verwachte procesdocumentatie op, maar initieerde ook het veranderingsmanagement in ons bedrijf.”

Hoe ervoer u de samenwerking met horsum?

Aran van der Bie: “Ik beschouw onze samenwerking als zéér goed. Ik apprecieer hun projectmanagement ten volle wat leidde tot de oplevering van de gewenste projectdoelen. Daarnaast waardeer ik de goeie discussies en inzichten die horsum ons bood. Deze waren niet enkel goed voor Riwal, maar ook voor mijn verdere persoonlijke ontwikkeling.”

Waarom zou u horsum aanraden bij andere bedrijven?

Aran van der Bie: “Ik zou horsum aanraden omwille van hun zeer geëngageerde aanpak en strak projectmanagement dat resulteerde in een eindresultaat dat de verwachtingen overtrof.”

Dennis Houthoofd - 15 september, 2016

share: