Business control

Het juiste dashboard op de juiste plaats

news item photo

Een adequate rapportering is essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Het vormt een kompas dat de juiste koers aangeeft voor de toekomst. In een vorige blogpost benadrukten we reeds de voordelen van een Power BI rapportering binnen uw onderneming. Maar wat zijn nu de concrete voordelen hiervan voor het management?

Als bestuursorgaan van een succesvolle en groeiende onderneming wilt u graag de vinger aan de pols houden. Daarvoor vertrouwt u terecht op een sterk team, dat de bedrijfsprocessen in goede banen leidt en op regelmatige basis rapporteert.

Tot voor kort kon het management zich alleen baseren op statische periodieke rapporten die door verschillende tijdrovende handen passeerden. Vandaag kan het management beroep doen op iets dat in alle opzichten deze methode overstijgt: Business Intelligence Reporting in Power BI.

Uw bedrijf leeft in een dynamische wereld, wat ervoor zorgt dat uw rapportering ook dynamisch dient te zijn. Via Power BI hebt u namelijk een real-time helikopterzicht op uw onderneming dat het mogelijk maakt in één oogopslag te zien hoe het met uw onderneming gaat, op financieel en operationeel vlak. Onderstaande kernvragen zijn u wellicht bekend:

  • Hoe is onze omzetgeneratie t.o.v. ons budget, t.o.v. vorig jaar?
  • Hoe hoog is de efficiëntiegraad in onze productie-omgeving?
  • Hoeveel van onze sales orders hebben we effectief op tijd geleverd?

Als management wil u niet alleen het antwoord weten op deze vragen, u wil ook het waarom achter deze cijfers kunnen zien, u wil verder kunnen inzoomen op zoek naar de oorzaken van de cijfers:

  • Hoe komt het dat onze omzet achterloopt op ons budget?
  • Hoe komt het dat onze efficiëntiegraad plots 2% is gezakt?
  • Waar is het mis gelopen op vlak van levertermijn?

Net hier komt de kracht van Power BI volledig tot uiting. Door een doordachte en efficiënte data-architectuur op te zetten en gebruik te maken van de natuurlijke flexibiliteit in Power BI, wordt het mogelijk om vanuit het ‘top-level’-dashboard volledig door te klikken, in te zoomen tot op het transactionele niveau, naar de bron van de cijfers.

Belangrijker nog, deze gelinkte rapporten kunnen vlot gedeeld worden met de verantwoordelijke teams. Zo heeft het management een overzicht van de gehele onderneming, en heeft elk team een up-to-date zicht op zijn eigen KPIs  waardoor men sneller kan reageren en zelfs anticiperen.

Toegepast op bovenstaande kernvragen, kan de CFO via het omzetcijfer op het dashboard doorklikken naar de verdeling van de verkoopscijfers op land-niveau, product-niveau... om zo de prestaties van de verschillende verkoopsdepartementen of verschillende productgroepen te analyseren. De verkoopsteams in België en Frankrijk bijvoorbeeld kunnen hun eigen verkoopcijfers zien, terwijl de CFO het overzicht bewaart van de totale omzetgeneratie.

Vanuit de efficiëntiegraad kan u met behulp van de ‘drill-down’ of zoom-in functie de onderdelen van de productie-eenheden bekijken. Hierdoor is het mogelijk om te zien hoe de kosten en doorlooptijden het afgelopen jaar geëvolueerd zijn en waar er eventueel ruimte is voor verbetering. Hetzelfde geldt voor levertijden. Op basis van verkoopfacturen met leverdata kan doorgeklikt worden om details hierover te zien.

Met behulp van Power BI is het dus mogelijk om kort op de bal te spelen. Ook ziet elk team wat het moet en mag zien, is het management constant up-to-date over zijn onderneming en heeft ieder departement het juiste dashboard op de juiste plaats.

Wij kunnen u helpen om het potentieel van uw data te benutten. Niet enkel door de implementatie van Power BI maar ook door deze optimaal af te stemmen op uw organisatie. Dankzij onze expertise in business assessments, data en processen kunnen wij uw organisatie zowel financieel, operationeel als strategisch interpreteren. Met deze input stellen wij samen optimale dashboards op voor elk niveau zodat u hiervan kan profiteren tijdens de dagdagelijkse bedrijfsvoering.

Overtuigd van het potentieel en de kracht van Power BI? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op het telefoonnummer 09 378 38 28 of via het contactformulier.

Matthieu Jacobs - 11 februari 2020

 

share: